RegulusPřed 23 lety, 23. února 1992, se v napajedelském hřebčíně narodil pozdější vítěz Českého derby a Kůň roku Regulus, poslední vítěz Derby z kdysi u nás vládnoucí dynastie založené jeho dědem Masisem (City).


Černý hnědák Regulus se sice narodil v Napajedlích, ale, ač je tak někdy mylně uváděno, nebyl napajedelského chovu. Hřebcovu matku Redaktu (Dakota) si úředně na den porodu pronajala paní Nicola Ahrend a stala se tak hřebcovým oficiálním chovatelem. Nutno dodat, že nemohla vybrat lépe, byť zpočátku se Lincolnův syn neukazoval jako budoucí velká hvězda. Ve dvou letech získal ze 3 startů jen jedno druhé (shodou okolností při debutu v dostihu s názvem Cena Redakty) a jedno čtvrté místo v dostizích III. kategorie.     

Ve třech letech začínal svěřenec trenéra Františka Vítka sezónu čtvrtým místem v dostihu IV. kategorie, poté sestoupil dokonce až do V. kategorie. Vytrvaleckou Cenu Emmson na 2208 metrů sice vyhrál, ale o vítězství se v mrtvém doběhu musel rozdělit s Caravelem. Po šesti týdnech ale v Karlových Varech vyhrál jedničkovou Cenu Karlovarské Becherovky na 2400 metrů a o dva týdny později ovládl i do Varů tehdy kvůli insolvenci chuchelského pořadatele přesunuté Československé derby, které s Liborem Šindarem v sedle vyhrál s rekordním náskokem 15 délek. Na přání majitelky se koncem srpna vypravil do Německa, ale Gr.3 konkurence ve Fürstenberg Rennen se ukázala nad jeho síly a doběhl v ní poslední. Na domácí půdě ale stále kraloval - vyhrál nejprve Saint Leger ve Velké Chuchli a poté i Pardubický Saint Leger.

Po sezóně byl na tehdy historicky prvním Galavečeru českého turfu v karlínském divadle zvolen Koněm roku a vedle titulu přo tříletého hřebce ovládl i vůbec poprvé vyhlašovanou kategorii Nejlepší kůň českého chovu. V tréninku zůstal i následující rok, ale pro zranění se už na dráze nikdy neukázal.

Poté odešel do chovu, ale zájem o něj zpočátku nebyl velký. Vše změnila sezóna 1998, v níž měl již uhynulý Regulusův otec Lincoln tři klasické vítězky - Tamaliregu, Nalii a Polynésii - a která zvedla zájem o Regulusovy služby. Získat jej pro svůj chov chtěl tehdy Vítězslav Vanda, v jehož chovu Lincoln poslední sezóny působil, ale nakonec se Regulus stěhoval do Hřebčína Napajedla. Tam strávil 3 sezóny a dal zde své nejúspěšnější potomky jako byli v jedničkách umístění Sorgenia, Charegia, Fan Club, Laureg či Seattle Diana. Na překážkách si vedl výborně jeho syn Teviot. Poté dostával více šancí v teplokrevném chovu, nejdéle působil v Zemském hřebčinci v Písku. V roce 2010 byl utracen.     

foto Jana Filipská
  







    Valid XHTML and CSS ©2013 Fitmin | code hofmanovi.net