cejlonGradivova dcera Cetina byla v historii našeho turfu pátou matkou, jejímž dvěma potomkům se podařilo zvítězit v Československém derby. V roce 1959 zvítězil v derby její syn Cent, o rok později jej následoval jeho pravý bratr Cejlon.


Deux Pour Centův syn Cejlon se narodil 25. února 1957 v Hřebčíně Napajedla. Na dráze se poprvé objevil koncem července 1959 v Karlových Varech, kde v dostihu nesoucím jméno jeho otce Deux Pour Centa doběhl čtvrtý, v následujícím startu se posunul na druhou příčku a třetí, Podzimním handicap dvouletých, vyhrál. Poté se postavil na start nejvýznamnějšího dostihu dvouletých Ceny zimního favorita, ale svěřenec trenéra Truhláře v dostihu neuspěl a doběhl předposlední.

Do klasické sezóny vstoupil výborně - nejprve vyhrál Velký jarní handicap tříletých, poté po boji s Norem i Velkou jarní cenu. Ve Velké červnové ceně podlehl o 2 1/2 délky Tudorovi, ale porážku mu vrátil v nejdůležitějším dostihu své kariéry - Českolvoenském derby. V sedle s žokejem Šustou jistě o 1 1/2 délky poráží Hviezdu, pozdější matku vítěze derby Hviezdara, Tudor doběhl krk za Hviezdou na třetím místě. Poté se Cejlon zůčastnil Mezinárodního mítinku, jehož hostitelem tehdy byla Varšava, ale jak v Ceně Moskvy, tak i Ceně Budapešti skončil v poli poražených a jeho kariéra tím skončila.

V chovu nejprve začínal v Albertovci, kam však za ním byly poslány některé napajedelské klisny, v roce 1970 se do Napajedel na jednu sezónu přesunul, následující rok v Albertovci uhynul. V chovu se nijak výrazně neprosadil, jeho jméno nejvíce proslavil Limit, vítěz Velké pardubické 1976 a umístěný v následujících třech ročnících.


   

 







    Valid XHTML and CSS ©2013 Fitmin | code hofmanovi.net