SammetsmanPřesně před dvaceti lety, 20. února roku 1995, se ve francouzském Haras de Bourgeauville narodil Rhefficově dceři Samata hřebeček hnědák po plemeníkovi Polar Falcon, později pojmenovaný Sammetsman.


Pohledného hřebce si na výběrové srpnové dražbě ročků v Deauville vyhlédl trenér Václav Chaloupka, který jej tehdy za v té době výjimečnou cenu 300.000 franků vydražil pro tehdy vznikající projekt Hippo-Relax a stáj Centrotex.

Sammetsman debutoval v jedničkové Ceně Arcara v Bratislavě, kde doběhl pátý, následující start v trojce už ale jistě vyhrál. Ve třech letech se od trenéra Chaloupky přesunul k Františku Holčákovi, v jehož péči vyhrál Velkou červnovou cenu a doběhl pátý v Českém derby. Zkoušel i delší distance - po druhém místě v Ceně turfu na 2400 metrů finišoval pátý v Saint Leger a běhal i Pardubický St Leger a Cenu prezidenta republiky. Ve čtyřech letech ale zahájil na kratších tratích, na kterých našel svou pravou parketu a vyhrál dva jedničkové dostihy - Pohár Nadace Filového festivalu na 1400 metrů a Bratislavskou míli na 1600 m. Od sezóny 2000 byl opět v přípravě trenéra Václava Chaloupky a běhal za stáj Metrostavu. Po triumfu ve Velké dubnové ceně mu trenér Chaloupka distanci ještě zkrátil a výsledkem byla vítězství v Ceně Jezdectví a Českomoravské ceně. Vrchol jeho kariéry přišel v roce 2001, ve které Sammetsman po vítězství v Ceně Domec a.s. (I.k.) na 1100 metrů vyhrál v Mostě mezinárodní Central European Breeders' Cup Sprint (Gd1). Běhal ještě jako sedmiletý, největším úspěchem jeho závěrečné sezóny bylo vítězství v jedničkovém handicapu v Mostě.

Bohatou kariéru ukončil s bilancí 11 vítězství a 27 umístění z 54 startů, na dotacích získal 1,743.340 korun. Poté odešel do chovu, ale nikoliv u nás, ale daleko na východ od našich hranic poté, co jej pro svůj chov zakoupil Ardak Amirkulov.

foto Martin Cáp      

 







    Valid XHTML and CSS ©2013 Fitmin | code hofmanovi.net