korbel2Jakousi socialistickou předzvěstí Breeders' Cup Classic bývala v 50. letech minulého století Velká cena socialistických a lidově demokratických zemí na 2800 metrů, tehdejší vrchol Mezinárodních mítinků socialistických zemí. Na listině jeho vítězů najdeme i jméno Korbel.


Ryzák Korbel se narodil 1. února 1954 v Hřebčíně Napajedla. Jeho otcem byl tehdejší první napajedelský plemeník City, jehož nejslavnější potomek Masis se v té době připravoval na svou dostihovou premiéru, matkou Simsonova dcera Korouhev.

Korbel, kterého ve Velké Chuchli připravoval trenér Josef Celer, vstoupil na dráhu úspěšně - svůj debut v Ceně Detvana na 1000 metrů proměnil v lehké vítězství. Po pátém místě v Simsonově ceně byl nominován na Mezinárodní mítink, který se v roce 1956 konal v Praze a trval několik týdnů. V jeho rámci absolvoval Korbel tři starty - 2., 15. a 23. září. Po úvodním druhém místě v Ceně Sofie na 1200 metrů za sovětským Rangem vyhrál mílovou Cenu Bratislavy, v závěrečné Ceně míru na 1400 metrů opět podlehl Rangovi a v mrtvém doběhu s Ditou obsadil druhé místo. Tím jeho dvouletá kariéra skončila.

Ve třech letech absolvoval 7 startů, 4x vyhrál a 2x doběhl druhý. Po druhém místě ve Velké jarní ceně, kterou lehce vyhrál Maják, získal Korbel Velkou květnovou, Velkou červnovou a nakonec, stejně jako v předchozích startech s Josefem Šachem v sedle, i Československé derby. Další starty absolvoval v Berlíně, kde se Mezinárodní mítink tehdy konal. Ve svém prvním startu v Ceně Moskvy na 2400 metrů doběhl čtvrtý, když si vítězství odnesl sovětský Derzkij (či Derzky), později jeden z elementárních plemeníků sovětského chovu. Střetl se s ním i o 10 dní později ve Velké ceně socialistických a lidově demokratických zemí, kterou Korbel, vedený žokejem Havelkou, po boji s Rubilnikem o krk vyhrál, Derzkij doběhl šestý. Sezónu uzavřel druhým místem v Saint Leger za Valonem.

Další sezónu ovlivnily problémy s kopytem, kvůli nimž vynechal téměř celou první polovinu sezóny, přesto však dokázal znovu zabodovat na Mezinárodním mítinku (tehdy konaném v Budapešti), kde vyhrál Cenu Ulan Bataru na 2600 metrů. Pokusil se i o obhajobu vítězství ve Velké ceně, ale v dostihu se mu obnovilo zranění kopyta a doběhl pátý.

Formu dokázal držet i v pěti letech, kdy ze sedmi startů 5 proměnil ve vítězství. Vyhrál mj. Velkou dubnovou, Velkou květnovou i Zlatý pohár, kariéru zakončil druhým místem v Ceně práce za Valonem.

Zdravotní problémy, které byly příčinou jeho problémů s kopyty, ovlivnily jeho chovnou kariéru, kterou začal na Xaverově a později se přestěhoval do Mšena. Z potomků si nejlépe vedla Niagara, vítězka Memoriálu ing. B. Tichoty (Oaks) a Mokasin, druhý z Československého derby.          








    Valid XHTML and CSS ©2013 Fitmin | code hofmanovi.net