cobalt31. ledna roku 1973 se v Hřebčíně Napajedla Masisově dceři Cordobě narodil po Silverovi (Detvan) ryzák Cobalt, vítěz Saint Leger a posléze plemeník, otec klasického vítěze Marco Pola.


Cobalt patřil k těm napajedelským odchovancům, které jeho chovatel nabídl na tehdy tradiční dražbě ročků v Napajedlích. Ryzáka se třemi punčoškami a velkou lysinou si vyhlédl Státní statek Benešov, který jej vydražil za 157.000 Kčs a umístil do tréninku k Františku Vítkovi.

Jako dvouletý Cobalt vyběhl 7x, jeden start proměnil ve vítězství, získal dvě druhá a dvě třetí místa a vydělal 35.000 Kčs. O rok později si vedl výrazně lépe, když vyhrál nejen Cenu tříletých hřebců a Cenu deníku Práce, ale především klasický Saint Leger. Vedle toho získal řadu umístění včetně druhého místa v Ceně mítinku, čtvrtého v Ceně znárodnění a pátého v Československém derby a po sezóně přibylo na konto jeho majitele 134.300 Kčs. V tréninku zůstal i jako čtyřletý, ale nevyběhl a v pěti letech absolvoval jediný, neúspěšný start.

Státní statek Benešov jej v roce 1979 zařadil do svého chovu, ve kterém Cobalt působil až do roku 1990, kdy uhynul. V chovu po sobě nezanechal velkou stopu, nicméně dokázal dát klasického vítěze Marco Pola, který v roce 1984 vyhrál Velkou jarní cenu, jedničkový dostih vyhrála i jeho dcera Francie. Několik Cobaltových dcer bylo zařazeno do chovu, nejúspěšnější z nich byla v jedničkách umístěná Vika, matka slovenské zimní královny Vitalindy (Dara Monarch) a v dostizích I. kategorie umístěných Vitama (Tamerino) a Vízum (Muscatite).

 
 







    Valid XHTML and CSS ©2013 Fitmin | code hofmanovi.net