Sidney2Jednu z nejúspěšnějších a možná vůbec nejúspěšnější rodinu v historii českého chovu anglického plnokrevníka u nás založila Alchimistova dcera Sidney (na snímku). k ní náleží i klisna Siesta, vnučka Sidney, která jak na dráze tak i v chovu patřila k nejlepším zástupkyním úspěšné rodiny.


Siesta se narodila 2. února 1965, rok poté, co její rodiče, Detvan (Gradivo) a Silvana (Masis), společně dali českému turfu jednoho z jeho nejúspěšnějších koní ryzáka Silvera. Siesta s ročním zpožděním ukazovala, že spojení Detvana a Silvany opravdu funguje, a to velmi dobře. Už jako dvouletá se postavila na čelo ročníku zásluhou vítězství v Gerschově memoriálu a stejně jako její bratr dokázala vzdorovat tříletým a starším koním v Československé ceně, kterou vyhrála. Jako tříletá sbírala cenná umístění - druhé místo v Jarní ceně klisen a Memoriálu Ing. B. Tichoty (Oaks), v Československém derby finišovala třetí, sbírku klasických umístění nakonec okořenila vítězstvím v Saint Leger.

Snad ještě lépe si vedla v chovu. Jejím nejúspěšnějším potomkem byla trojnásobná klasická vítězka a těsně druhá z Československého derby Sparta (Ivory Tower), Kůň roku 1979, výborná byla i Sulejka (Athens Wood), vítězka Cena Masise a Ceny zimního favoritza, která ve třech letech získala druhá místa v Jarní ceně klisen, Československém derby i Memoriálu Ing. B. Tichoty (Oaks).

O generaci dále z rodiny vzešel mj. Sulejčin syn Sund, vítěz německé Freundschaftpreis, třetí v Československém derby, dobře si vedla i dcera Sparty Slavia, ale postupem času síla větve rodiny, jdoucí skrze Siestu, slábla. V loňském roce v našem chovu působily už jen dvě klisny z rodiny Siesta - Supra Slew a Sněhurka. 


Inzerce
porovnat 1 big








    Valid XHTML and CSS ©2013 Fitmin | code hofmanovi.net