carotida6. března 1987 se v Irsku narodila hnědka Carotida, posléze importovaná do tehdejšího Československa, kde se z ní stala jedna z nejvýraznějších koňských osobností přelomu 80. a 90. let minulého století.


Dcera plemeníka Muscatite (Habitat), který byl do Československa importován nedlouho po zakoupení Carotidy, už jako dvouletá vynikala nad ostatními koňmi ročníku. V barvách PP Šamorín a v přípravě Harryho Petrlíka ve Velké Chuchli absolvovala pouhé dva starty, ale ty bohatě stačily na zisk titulu šampiónky. V prvním, dostihu III. kategorie a také jediném startu, kdy v jejím sedle nebyl žokej Allan Petrlík, vyhrála pod žokejem Švejdou jistě o 3 1/2 délky. Poté se postavila na start Ceny zimní královny, kterou vyhrála stylem lehce s náskokem 7 délek před nejlepší ze soupeřek Gordonou.

Ve třech začala velmi lehkým triumfem v Memoriálu Rudolfa Deyla, po kterém popřela tvrzení, že vítězky trialu první klasiku nevyhrávají a po boji s Faraway Blues vyhrála i Jarní cenu klisen. Zkoušela štěstí i v Československém derby, ve kterém doběhla sedmá, chuť si spravila triumfem v Memoriálu Ing. Bohumila Tichoty (Oaks) v Karlových Varech.

Ač dokázala vyhrát i na trati 2400 metrů, po triumfu v Oaks jí trenér distanci zkrátil a po druhém místě v Ceně ČSCHPMDK na 2 kilometry uzavřela Carotida sezónu druhým místem ve Svatováclavské ceně.

Na dráze zůstala i jako čtyřletá, kdy se soustředila především na sprinterské dostihy. Vyhrála Cenu Nippona v Bratislavě a Československou cenu v Chuchli a také Cenu Svazu chovatelů, která se v Chuchli běžela na distanci 1800 metrů. Po sezóně tak přidala k titulům nejlepší dvouletá klisna a nejlepší tříletá klisna z předchozích sezón i titul pro nejlepšího sprintera.

Bohužel v chovu tak úspěšná nebyla. Dala jen dva potomky - nezvítězivší klisny Camée (Dara Monarch) a Capella (Grand Unit) a v roce 1995 ve věku pouhých 8 let uhynula.

foto Otakar Kroužecký       

 







    Valid XHTML and CSS ©2013 Fitmin | code hofmanovi.net