logo dubaiwcOsm grupových dostihů pro anglické plnokrevníky, v nichž bylo rozděleno 29 miliónů dolarů - to byl mítink při Dubai World Cupu, s 10 milióny celkové dotace nejbohatšího dostihu na světě. Za velmi horkého počasí mítink začal na závodišti Meydan dostihem pro arabské plnokrevníky ve 12.45, prvním dostihem pro plnokrevníky byla ve 13.20 odstartovaná Godolphin Mile.


Rovným miliónem dolarů dotovaný Godolphin Mile (Gr.2, 1600 m, 4+), mezi jejímiž vítězi najdeme i současného plemeníka Hřebčína Střelice Calming Influence (King's Best), skončila obrovským úspěchem trenéra Douga Watsona, jehož svěřenci obsadili první tři místa. Stylem start-cíl se prosadil pětiletý One Man Band (Pivotal) s žokejem Samem Hitchcottem, nabízený před startem v kurzu 6,5:1, před Faulknerem (Pivotal) a Cool Cowboy (Kodiak Kowboy). Čtvrtý doběhl favorizovaný Marking, jemuž se příliš nepovedl start.
 


Nejdelším dostihem mítinku a prvním na trávě byl Dubai Gold Cup (Gr.2, 4+, 3200 m, 1,000.000 $), jehož favoritem byl Aga Khanův Vazirabad (Manduro), loňský vítěz Prix Royal-Oak (Gr.1), trénovaný Alainem de Royer-Dupre. Skvěle podporovaný Christophe Soumillonem zaútočil v cílové rovince zvenčí a na distanci předstihl po vítězství sahajícího anglického Big Orange (Duke of Marmalade), jehož na začátku cílové rovinky přešel přes vodícího předloňského vítěze Certerach a nasadil k trháku. Třetí peníze bral godolphinský Haafaguinea (Haafhd). Vítězný Vazirabad je, stejně jako loňský vítěz Brown Panther (Shirocco), vnukem německého šampióna plemeníků Monsuna.      
 

 
Desetinovou favoritkou UAE Derby (Gr.2, 3, 1900 m, 2,000.000 $) byla dosud neporažená vítězka UAE Oaks Polar River (Congrats), reprezentující barvy u nás známého Valentina Bukhtoyarova a Evgenije Kapuševa. Krátce po startu se dostala na čelo, ale Patrick Dobbs jí vzal zpět a klisna nervózně cválala na bariéře za hradbou soupeřů. V cílové rovince se s ní Dobbs pokoušel proklouznout mezi dvojicí soupeřů, to se mu ale nezdařilo, musel brát zpět a jít zvenčí. Navzdory silnému finiši ale klisna již nedokázala dostihnout japonského outsidera (13:1) Lani (Tapit), vedeného Yutaka Takem a doběhla druhá. Třetí doběhl další japonský zástupce Yu Change (Swift Current). Vítěz byse podle vyjádření trenéra krátce po doběhu měl určitě postavit na start Kentucky Derby.


   
V Al Quoz Sprint (Gr.1, 3+, 1000 m, 1,000.000 $) se favorizovaný, v posledních 4 startech neporažený Ertijaal (Oasis Dream) musel sklonit před uměním australské hvězdy, osmiletého valacha Buffering (Mossman). Svěřenec trenéra Heathcotea, v jehož sedle byl Damian Browne, získal dnešním triumfem již sedmé Gr.1 vítězství a přinesl další potvrzení současný světové vlády australských sprinterů. Třetí doběhl loni druhý Peniaphobia (Dandy Man), zatímco loňský vítěz Sole Power skončil mezi poraženými. 



Dostihem dvou koní by se dal nazvat další sprint v nabídce dnešního mítinku v Meydanu Dubai Golden Shaheen (Gr.1, 4+, 1200 m, 2,000.000 $), v němž se v cílové rovince od soupeřů oddělila dvojice X Y Jet (Kantharos) - Muarrab (Oasis Dream) a svedla spolu nádherný souboj o vítězství. Více sil měl nakonec sedmiletý valach Muarrab šejka Hamdana Al Maktouma vedený Paulem Hanaganem, favorizovaný X Y Jet skončil druhý, třetí doběhl Morawij (Exceed and Excel). 



První z dvojice šestimiliónových dostihů, Dubai Turf (Gr.1, 4+, 1800 m), dříve Dubai Duty Free, skončila dalším triumfem japonského koně. Ryanem Moorem skvěle odjetý Real Steel (Deep Impact), druhý z japonských 2000 Guineas i Saint Leger, udržel v závěru náskok před dotahujícím Euro Charline (Myboycharlie). Třetí doběhl favorizovaný Tryster (Shamardal), který celý dostih absolvoval na konci patnáctihlavého pole, stejně jako při minulém vítězství šel v cílové rovince zvenčí, ale jeho finiš neměl takovou razanci jako minule. Vítězný Real Steel, další Gr.1 vítěz z kombinace Deep Impact x Storm Cat, je pravnukem legendární Miesque.
  



Loňský vítěz King George, pětiletý Postponed (Dubawi) trenéra Rogera Variana s A. Atzenim v sedle, nastupoval na start Dubai Sheema Classic (Gr.1, 4+, 2410 m, 6,000.000 $) jako desetinový favorit (1,8:1) a v dostihu ukázal, proč mu sázející tak věřili. Dostih odvodil druhý favorit Highland Reel (Galileo), v cílové rovince začal ztrácet rychlost a propadat se, naopak do čela se dostal Postponed a bez problémů získal druhý životní Gr.1 triumf. Opět se dařilo i japonským koním, kteří v pořadí Duramente (King Kamehameha) - Last Impact (Deep Impact) obsadili druhé a třetí místo. Vítěz vyběhl čas 2.26,97, nový rekord dostihu.  



To nejlepší nakonec a v případě letošního Dubai World Cupu (Gr.1, 4+, 2000 m, 10,000.000 $) to platolo dvojnásobně. Loni doplatil California Chrome na vysoké startovní číslo a ani letos k němu nebyl los příliš příznivý a předloňský vítěz kentucky Derby odskakoval z boxu číslo 11. Victor Espinoza jej po vyskočení z boxů mocně pobídl a California Chrome se posunul k čelu, ovšem ve třetí řadě od bariéry. Vedle Mshawish a Special Fighter absolvoval celý dostih zvenčí, do cílové rovinky točil dokonce ve čtvrté řadě, když uvolněného místa u bariéry rychle využil Mubtaahij, ale ani tento handicap California Chrome nazabránil v působivému vítězství. V cílové rovince se stylem šampióna odpoutal od soupeřů a s přehledem o 3 3/4 délky vyhrál před Mubtaahij (Dubawi) a Hoppertunity (Any Given Saturday). Vítěz vyběhl čas 2:01,03, který je novým rekordem dostihu.
 







    Valid XHTML and CSS ©2013 Fitmin | code hofmanovi.net