dubai world cup 2019Byl to souboj na ostří nože. Obhájce loňského vítězství v Dubai World Cupu, (Gr.1, 4+, 2000 m, 12,000.000 $) THUNDER SNOW (Helmet) po nádherném souboji s Gronkowskim (Lonhro) dokázal jako první kůň historie obhájit vítězství v dostihu, který se letos vrátil do pozice nejlépe dotovaného dostihu světa. V sedle vítěze podal skvělý výkon Christophe Soumillon, pro stáj Godolphin, které se dnes podařilo vyhrát celkem 4 dostihy, jej trénuje Saeed bin Suroor. 



Zatímco loni zmeškal start, letos se po startu dostal na čelo jeden z favoritů North America (Dubawi),vedle něhož cválal Gronkowski (Lonhro) a dvojici sledoval Thunder Snow. Na začátku cílové roviny začal North America odpadat, a ač už v oblouku byl razantně vyjížděný, dobře se držel Thunder Snow. Tito dva pak spolu svedli nádherný souboj, z něhož vyšel o nos lépe Thunder Snow. Třetí skončil Gunnevera (Dialed In), čtvrtý Pavel (Creative Cause) a pátý Audible (Into Mischief), na North America zbylo sedmé místo. 

Technický výsledek dostihu

Thunder Snow je nejúspěšnějším potomkem australského trojnásobného Gr.1 vítěze Helmet (Exceed and Excel) . Jeho matka Eastern Joy, dcera nijak výjimečného plemeníka, ale nyní mimořádně úspěšného mateřského otce Dubai Destination (Kingmambo), je též matkou vítězky May Hill Stakes (Gr.2) a třetí z 1000 Guineas (Gr.1) Ihtimal (Shamardal), listed vítězky a druhé z Sun Chariot Stakes (Gr.1) Always Smile (Cape Cross), Gr.3 vítězky First Victory (Teofilo) a loňské vítězky UAE 1000 Guineas (L) Winter Lightning (Shamardal)! 



V úvodním dostihu věnovaném plnokrevníkům, Godolphin Mile (Gr.2, 3+, 1600 m, 1,500.000 $), mezi jehož vítězi najdeme i bývalého střelického plemeníka Calming Influence (King's Best), se taktovky chopili první dva z loňského ročníku Heavy Metal (Exceed and Excel), vedený Mickaelem Barzalonou, a Muntazah (Dubawi) s Jimem Crowley, který měl podle sázkových preferencí svému soupeři odvést loňskou porážku. Heavy Metal se ale ukázal podstatně lépe, v cílové rovince s ním Muntazah nestačil držet krok, nicméně ani to na vítězství nestačilo. Zvenku přišel s útokem americký COAL FRONT (Stay Thistry) s Jose Ortizem, který nejprve přešel přes slábnoucího Muntazah a těsně před cílem chytil i Heavy Metal a získal čtvrtý a zatím nejcennější grupové vítězství své kariéry.

Svěřenec Todda Pletchera Coal Front, zakoupený jako dvouletek za 575.000 dolarů, je synem vítěze Travers Stakes (Gr.1) Stay Thirsty (Bernardini), matka nestartovavší Miner's Secret (Mineshaft), úzce 3x3 prochovaná na Seattle Slew i na Mr Prospector (Coal Front je sám 3x3 prochován na A.P. Indy), je též matkou listed vítěze a druhého z Holy Bull Stakes (Gr.2) Conquest Titana (Birdstone). 



Nejdelší dostih mítinku, který byl zároveň prvním dostihem dne na trávě, Dubai Gold Cup (Gr.2, 3+, 3200 mT, 1,500.000 $) přilákal na start i loňského vítěze nejslavnějšího dostihu světa na této distanci australského Melbourne Cupu, šestiletého valacha ve službách stáje Godolphin CROSS COUNTERA (Teofilo). Williamem Buickem vedený svěřenec Charlie Applebyho nastupoval do dostihu jako favorit a nevděčnou roli přijal a splnil s přehledem. Dostih odvodil další zástupce blankytných barev Red Galileo (Dubawi), sledovaný Prince Of Arran (Shirocco), v cílové rovině ale nastoupil další zástupce Godolphinu Ispolini (Dubawi) s Brettem Doylem, převzal vedení, ale Cross Counter, který s ním svedl pohledný souboj, měl nakonec sil více. Třetí peníze získal francouzský Call The Wind (Frankel) s Aurelienem Lemaitrem v sedle.  

Vlastní odchovanec Godolphinu Cross Counter je jedním z trojice blacktype vítězů z krosu Teofilo (Galileo) x Kingmambo. Otec Teofilo, šampión dvouletých, je stále nejúspěšnějším synem Galilea v chovu podle počtu stakes vítězů, nicméně i díky tomu, že byl jedním z jeho prvních synů v chovu, matka Waitress (Kingmambo) se umístila v listed dostihu ve Francii.  



Trio William Buick - Charles Appleby - šejk Mohammed se radovalo i v dalším dostihu, kterým byl Al Quoz Sprint (Gr.1, 3+, 1200 mT, 2,000.000 $). Jako desetinový favorit nastupoval na start loňský vítěz King's Stand Stakes (Gr.1), v posledních dvou startech neporažený BLUE POINT (Shamardal), který si v dostihu hlídal pozici blízko vedoucí Belvoir Bay (Equiano) a v závěru neměl soupeře a jistě o 1 1/4 délky zvítězil. Za druhou Belvoir Bay skončil na třetím místě Stormy Liberal (Stormy Atlantic), druhý z loňského ročníku.

Blue Point z chovu Oak Lodge Bloodstock je synem jednoho z nejúspěšnějších šejkových plemeníků, evropského šampióna Shamardala (Giant's Causeway). Matka Scarlet Rose (Royal Applause), sama nezvítězivší s ratingem 54 liber, již v chovu dala vítěze Railway Stakes (Gr.2) Fermosina. Z úspěchu Blue Pointa se mohli radovat i v Krabčicích, kde v chovu působí jak syn Shamardala - Zazou, tak i ryn vítězova mateřského otce Royal Applause - Majestic Missile.
 



Po loňském výkonu Mendelssohna, který zdemoloval konkurenci osmnáctidélkovým vítězstvím, vyslal Aidan O' Brien do UAE Derby (Gr.1, 3, 1900 m, 2,500.000 $) dalšího syna již uhynulého Scat Daddy (Johannesburg), loňského vítěze Railway Stakes (Gr.2) Van Beethovena. Větší ambice však měl jiný syn zmíněného plemeníka godolphinský Divine Image (Scat Daddy), který pod Williamem Buickem odskakoval jako favorit. Ani jeden však neoslnil - Van Beethoven strávil většinu dostihu na konci pole, Divine Image si sice hlídal čelo ze čtvrtého - pátého místa, ale v cílové rovině se rychle propadl. Cesta se tak otevřela k dalšímu triumfu amerických zástupců, když se nečekaně prosadil 25:1 outsider PLUS QUE PARFAIT (Point Of Entry), jehož dosud největším úspěchem bylo druhé místo v loňských Kentucky Jockey Club Stakes (Gr.2) v Churchill Downs. Za svěřencem S. Walshe, v jehož sedle byl Jose Ortiz, obsadil druhé místo další Američan Gray Magician (Graydar), třetí skončil domácí Manguzi (Planteur).

Plus Que Parfait, zakoupený jako roček na Keeneland September Yearling Sale za 135.000 dolarů, pochází z druhého ročníku pětinásobného Gr.1 vítěze a druhého z Breeders' Cup Turf (Gr.1) hnědáka Point of Entry (Dynaformer) a je jeho prvním Gr.1 vítězem. Matka Belvedera (Awesome Again) skončila při svém jediném startu sedmá v maiden a Plus Que Parfait je jejím druhým potomkem, přičemž ten první získal ze 3 startů jedno čtvrté místo a 538 dolarů.  



Další americký úspěch se zrodil v Dubai Golden Shaheen (Gr.1, 3+, 1200 m, 2,500.000 $) a asi si ho ze startovní pole nezasloužil nikdo jiný více než sedmiletý valach X Y JET (Kantharos), který v tomto dostihu již dvakrát skončil druhý - loni za Mind Your Biscuits a v roce 2016 za Muarrab. Letos svěřenec Jorge Navarra odskakoval jako favorit, pod žokejem Jaramillem hned po startu převazl vedení a udržel je až do konce před japonským Matera Sky (Speightstown) a dalším Američanem Imperial Hint (Imperialism).

X Y Jet je nejúspěšnějším potomkem vítěze Saratoga Special Stakes Kantharose (Lion Heart). Matka valacha, který jako roček stál jen 56.000 dolarů, dala též blacktype umístěnou Woman Soldier (Werblin).



Lahůdkou pro každého turfmana byl Dubai Turf (Gr.1, 4+, 1800 m, 6,000.000 $) a výkon japonské hvězdy čtyřleté ALMOND EYE (Lord Kanaloa). Vítězka Japan Cupu, japonských 1000 Guineas i Oaks byla pasována do role favoritky, se soupeři si však pohrála ještě snáze, než jak by napovídal kurz 2,2:1. V cílové rovině, kdy jezdci soupeřů usilovně "hoblovali" svě koně, seděl Lemaire v jejím sedle s klidnýma rukama, po pobídce přešli do čela a v závěru již jen kontroloval útok soupeřů vedený dalším japonským zástupcem šestiletou Vivlos (Deep Impact) s Mickaelem Barzalonou. Třetí skončil Lord Glitters (Whipper).

Almond Eye je dcerou vycházející hvězdy japonského chovu hřebce Lord Kanaloa (King Kamehameha), špičkového sprintera, vítěze 6 Gr.1 dostihů, který měl v prvním ročníku, do kterého náleží i Almond Eye, dva Gr.1 vítěze. Matka Fusaichi Pandora (Sunday Silence), která v Japonsku vyhrála Queen Elizabeth II Commemorative Cup (Gr.1), je vnučkou skvělé matky Sex Appeal (Buckpasser), matky El Gran Senora, Try My Besta a zakladatelky velmi úspěšné rodiny.
      



S cílem napodobit Almond Eye nastupoval do Dubai Sheema Classic (Gr.1, 4+, 2400 m, 6,000.000 $) vítěz předloňského japonského derby Rey de Oro (King Kamehameha), v jehož sedle se znovu usadil Christophe Lemaire. Ten se po startu ujal vedení, sledován největší irskou nadějí čtyřletou Magic Wand (Galileo) s Ryanem Moorem v sedle. Tato dvojice zavedla pole do cílové roviny, tam přišel s razantním nástupem OLD PERSIAN (Dubawi) a trio šejk Mohammed - Appleby - Buick získalo další vítězství. Čest japonských barev zachránili druhý Cheval Grand (Heart's Cry) a třetí Suave Richard (Heart's Cry), pátá Magic Wand nestačila ani na svého tréninkového kolegu Hunting Horn (Camelot).

Odchovanec Godolphinu Old Persian je jedním z 10 blacktype vítězů, jejichž rodokmen je postaven na spojení dvou úspěšných šejkových plemeníků Dubawiho a Singspiela, jejichž dobré návaznosti jistě pomáhá fakt, že jak Dubawi, tak Singspielův otec In The Wings, pocházejí z rodiny klisny Sunbittern (Sea Hawk). Z výborné rodiny pochází i samotný Old Persian, jehož prabába Massaraat (Nureyev) je pravou sestrou famózní Miesque. Matka Indian Petal (Singspiel) již dala listed umístěnou Chapelli (Poet's Voice) a sama je pravou sestrou vítězky Ribblesdale Stakes (Gr.2) Silkwood.


 







    Valid XHTML and CSS ©2013 Fitmin | code hofmanovi.net