2000 guineas 2020Jako desetinový favorit odskakoval do prvního klasického dostihu anglické sezóny Qipco 2000 Guineas (Gr.1, 3 hř+kl., 1600 m, 250.000 liber) v dosavadních 6 startech neporažený Pinatubo (Shamardal). Nejlepší evropský dvouletek loňské sezóny se ale tentokrát musel sklonit před uměním dvou svých soupeřů.

 
V poli 15 koní se prosadil 10:1 nabízený KAMEKO (Kitten's Joy), loňský vítěz Futurity Trophy (Gr.1), pro něhož sice v závěru musel šampión žokej Oisin Murphy hledat prostor, ale jakmile svěřenec Andrew Baldinga zabral, o vítězi bylo rozhodnuto. Výborně šel i Wichita (No Nay Never), který byl podle kurzu až druhou šancí coolmorských, ale pod Frankie Dettorim získal druhé peníze, jen krk za Kameko. Až třetí, délku za Wichitou, doběhl favorizovaný Pinatubo a čtvrtý další zástupce Godolphinu Military March (New Approach), v ante-post sázkách spolufavorit Epsom Derby. Jedenáctý Arizona (No Nay Never), první coolmorská šance, ukázal, že míle je pro něj příliš dlouhá.

Odchovanec slavné Calumet Farm
 Kameko, zakoupený jako roček v Keenelandu za 90.000 dolarů, je po předčasně uhynulém Roaring Lion dalším evropským esem v portfoliu amerického plemeníka Kitten's Joy (El Prado), o němž se týdnu před Guineas psalo jako o nejpodceňovanějším plemeníkovi na světě a jemuž chybí jen 2 blacktype vítězové k dosažení hranice 100 BT vítězů. Matka Sweeter Still (Rock of Gibraltar) vyhrála v USA Gr.3 Senorita Stakes a umístila se ve dvou Gr.2 dostizích, Kameko je jejím druhým startujícím potomkem. Bába Beltisaal (Belmez) se sice neumístila, ale v chovu dala vítěze Racing Post Trophy Kingsbarns (Galileo), dnes plemeníka v Jižní Africe a vítězku 1000 Guineas Trial Stakes (Gr.3) Belle Artiste (Namid). (miv)  







    Valid XHTML and CSS ©2013 Fitmin | code hofmanovi.net