Sceptre5. února 1926 uhynula ve věku 27 let legendární Sceptre, jedna z nejúspěšnějších klisen celé historie světového turfu a jediná vítězka čtyř anglických klasických dostihů. Chybělo jí pouze vítězství v Derby, ve kterém doběhla čtvrtá.


Persimmonova dcera Sceptre , jejíž matka Ornament byla pravou sestou legendárního Ormonde, běhala od dvou do pěti let, z 25 startů vyhrála 13 dostihů, 5x doběhla druhá a 3x třetí. Kromě výše zmíněných klasických úspěchů zvítězila v St James's Palace Stakes, Nassau Stakes, Champion Stakes či Hardwicke Stakes.

Vítězka 4 klasických dostihů (v tomto směru téměř stejného úspěchu dosáhla Formosa, která vyhrála 1000 Guineas, Oaks a St. Leger, o triumf v 2000 Guineas se musela rozdělil v mrtvém doběhu), byla zařazena do chovu, kde dala 8 potomků - 1 heřebce a 7 klisen. Ačkoliv žádný z jejích potomků se na dráze výrazněji neprosadil, dokázala Sceptre, z velké části díky své dceři Maid of the Mist, založit rodinu, aktivní do dnešních dnů a produkující blacktype vítěze. Z jejího talentu se mohl a může těšit i český chov. K rodině Sceptre náležely mj. napajedelská Elisabeth (Vandale), matka klasické vítězky Astry motěšická Asta (Tarboosh), aktuálně tuto rodinu v českém chovu zastupují Canadian Girl (Muscatite) a Arsaaba (Fair Fabulous).


Inzerce
porovnat 1 big

    
 







    Valid XHTML and CSS ©2013 Fitmin | code hofmanovi.net