Niarchos Stavros3. července 1909 se v Aténách V Řecku narodil Stavros Niarchos, považovaný za jednoho z nejúspěšnějších podnikatelů 20. století a pro nás především velmi úspěšný majitel i chovatel koní, jehož jméno je spjato hlavně s dvojnásobnou vítězkou Breeders' Cup Mile Miesque.

 
Rejdař, svého času velký sok jiného řeckého rejdaře Aristotela Onassise, byl celkem 6x ženat s 5 ženami, bulvární tisk by jistě zajímalo, že jeho poslední manželka Athina byla dříve první manželkou Onassise.

Niarchos začal v roce 1952 se stavbou prvních supertankerů a zhruba v té době se začal zajímat i o dostihový sport. Prvního velkého vítězství dosáhl v roce 1956, kdy jeho Pipe of Peace, později vyhlášený šampiónem dvouletých hřebců, vyhrál v Anglii Middle Park Stakes. Na delší čas se pak z neznámých důvodů z dostihů odmlčel, ale v 70. letech se vrátil ve velkém stylu. Nakoupil postupně Haras de Fresnay-le-Buffard ve Francii a Oak Tree Farm v USA a nakoupil řadu koní.

V roce 1978 vydražil na červencové dražbě ročků v Keenelandu za 1,3 miliónu dolarů hřebce po Northern Dancerovi z úspěšné Forliho dcery Special, kterého pojmenoval po ruském tanečníkovi Rudolfu Nureyevovi. Tehdy to byla historicky druhá nejvyšší cena zaplacená za ročka, Niarchosovi se ale vyplatila. Už na dráze patřil hřebec k elitě ročníku, byť o triumf v 2000 Guineas přišel kvůli diskvalifikaci, fantasticky si ale vedl v chovu. Kariéru zahájil v Niarchosově Haras de Fresany-le-Buffard, ale poté byl za 14 miliónu dolarů syndikalozován a přesunul se na Walmac Farm v Lexingtonu. Nureyev byl též otcem Niarchosova vůbec nejlepšího koně, vynikající Miesque.

Niarchos stál v letech 1983 a 1984 v čele francouzských majitelů, dokonce třikrát (1989, 1993 a 1994) byl francouzským šampiónem chovatelů. Nemalý podíl na jeho majitelských úspěších měla spolupráce s legendárním trenérem Francoisem Boutinem, který připravoval i zmíněnou Miesque.

Po jeho smrti v roce 1996 převzala stáje jeho dcera Maria, která si též nevedla vůbec špatně - její Bago vyhrál Prix de l'Arc de Triomhe, skvělá byla i vítězka Prix de Diane Divine Proportions.      







    Valid XHTML and CSS ©2013 Fitmin | code hofmanovi.net