bohatierPřed 41 lety, 27. ledna roku 1974, se ve slovenském Šamoríně narodil hnědák Bohatier, vítěz Československého derby a poslední článek unikátní série derby vítězů - otců vítězů československé modré stuhy.


Je to skutečně v historii unikátní výsledek linie, která ve čtyřech po sobě jdoucích generacích vyprodukovala derby-vítěze. Bohatier byl totiž synem Hviezdara, vítěze Československého derby z roku 1971, který byl sám synem Lyona, vítěze derby 1962, jehož otec Masis, zakladatel úspěšné linie, vyhrál českou modrou stuhu v roce 1955.

Bohatier, syn L'Amiralovy dcery Bohyně, dvojnásobné vítězky, jejíž matka Bosna (City) vyhrála 4 klasické dostihy včetně Československého derby, se už ve dvou letech dostal na čelo ročníku. Ze 7 startů proměnil 4 ve vítězství, vyhrál Cenu Masise, Simsonovu cenu i Gerschův memoriál, v Ceně zimního favorita doběhl druhý.

Byl to ale měkký kůň a více než soupeři jej trápil vlastní zdravotní stav, musel být operován, a tak do klasické sezóny nastoupil s velkým zpožděním až ve Velké květnové, kde však skončil mezi poraženými. Návrat dvouleté formy ukázal až ve Velké červnové, ve které doběhl druhý za Kentem.

Právě Kento, po sezóně zvolený Koněm roku, byl favoritem Derby, ale Bohatier, nyní již v plné formě, dokázal favorita zdolat a připsat si na své konto největší úspěch své dostihové kariéry. Hřebec stáje PP Šamorín, připravovaný trenérem Miroslavem Šustou, poté ještě doběhl mj. druhý v Ceně mítinku, ale na samotném Mezinárodním mítinku v Ceně Moskvy neuspěl a po sezóně odešel do chovu. Nejprve působil v PP Šamorín, poté vystřídal několik dalších stanic, ale v chovu se nijak výrazně neprosadil. Jeho nejlepším potomkem byl Peržan, vítěz jedničkové Ceny Turf Klubu SSM v mrtvém doběhu s polským Mocarzem, jeho dcera Silueta doběhla pátá ve Velké pardubické steeplechase.
   







    Valid XHTML and CSS ©2013 Fitmin | code hofmanovi.net