crapom head20. ledna 1969 se v Hřebčíně Napajedla narodil ryzák Crapom. Syn šampióna domácích plemeníků Detvana a z Francie importované Cranory se o tři roky později zapsal na listinu vítězů Československého derby.


Crapom poutal pozornost už jako roček - na tehdejší dražbě v Napajedlích jej PP Kladruby získal za 231.000 Kčs, nejvyšší cenu dražby. Vyplatilo se.

V péči trenéra Krištůfka vyhrál Crapom jako dvouletý 2 z 8 startů - Cenu Masise i Cenu zimního favorita. Ještě lépe si vedl ve třech letech, kdy nejprve vyhrál Cenu tříletých hřebců, po třetím místě ve Velké jarní ceně vyhrál i Velkou květnovou a po druhém místě v předzkoušce derby Velké červnové ceně (která byla ale tehdy otevřená i starším koním) přesvědčivě o 10 délek vyhrál v památném dostihu Československé derby. V jeho sedle byla Miloslava Hermansdorferová, která se tak stala první ženou - vítězkou naší modré stuhy.

Ve čtyřech letech Crapom především zvítězil ve Zlatém poháru na 2600 metrů a je dodnes jediným vítězem našeho Derby, kterému se hned následující sezónu podařilo Zlatý pohár vyhrát. Zvítězil i v Ceně mítinku či Zářijovém handicapu a jistě stojí za zmínku fakt, že sezónu otevřel třetím místem v Gomba handicapu na 1200 metrů. V pěti letech postupně přešel do překážkového provozu, ve kterém se solidně etabloval a běhal až do devíti let. Kariéru ukončil s vizitkou 58 startů, 15 vítězství, 5 druhých míst, 11 třetích a 10 čtvrtých a ziskem 487.050 Kč.

Jako takřka každý tehdejší vítěz Československého derby byl Crapom zařazen do chovu, ale zanechal po sobě jen zhruba dvě desítky potomků, kteří po něm často dědili i jeho nervózní povahu. Nejúspěšnějším Crapomovým potomkem byl jendičkový sprinter Lingam, druhý z Ceny Thermalu (I.k.) a třetí z Ceny časopisu Jazdectvo (Gd2).

crapom derby

foto Marek Skála  










    Valid XHTML and CSS ©2013 Fitmin | code hofmanovi.net