AraziJeden z nejpamátnějších výkonů, jaký kdy dostihový kůň předvedl na dostihové dráze, mohli 2. listopadu 1991 sledovat diváci v Churchill Downs. Ten den se na dráze, která je domovem nejdůležitějších dvou minut světového turfu Kentucky Derby, konal 8. ročník Breeders’ Cupu.


Neporažený ve Francii trénovaný Arazi (Blushing Groom) tehdy takřka zesměšnil nejlepší americké dvouletky, když v Breeders’ Cup Juvenile prošel na protější rovině z posledního místa polem jako nůž máslem, rychlostí o stupeň vyšší, než jakou dokázali vyvinout jeho soupeři, přešel v oblouku zvenčí do vedení a do cíle nastřádal na ostatní 5 délek. Svěřenec trenéra Francoise Boutina, pro něhož byl dostih premiérou na pískovém povrchu, se rázem stal horkým favoritem Kentucky Derby a výkon, který v dostihu podal, byl mnohými pasován za nejlepší výkon dvouletka celé historie.

Bohužel následující sezónu již na skvělou kariéru ve dvou letech nedokázal navázat. Možná se na tom podílel i fakt, že krátce po triumfu v Breeders’ Cupu se objevily zdravotní problémy a Arazimu byly z obou kolen vyjmuty drobné kostní úlomky. Dokázal sice počátkem dubna vyhrát listed Prix Omnium v Saint-Cloud, v Kentucky Derby ale zklamal až osmým místem a návrat formy neukázal ani znovu na trávě v St James’s Palace Stakes, kde doběhl pátý. Slabým odvarem v porovnání s Breeders’ Cupem bylo i vítězství v Prix du Rondpoint (Gr.2) v rámci Arc mítinku, po němž následovalo neúspěšné rozloučení s kariérou v Breeders’ Cup Mile v Gulfstream Parku. Araziho působení v chovu bylo jedním velkým zklamáním navzdory produkci jednoho z nejrychlejších mílařů americké historie Congaree. Přesto jeho výkon z Breeders’ Cup Juvenile patří k zlatému pokladu dostihové historie.









    Valid XHTML and CSS ©2013 Fitmin | code hofmanovi.net