mauritius-kPřed 35 lety, 16. ledna 1980 se na Xaverově narodil černý hnědák Mauritius, syn rakouského Koně roku Libanona (Detvan), který proslul nejen vysokou třídou, ale především svou tvrdostí, díky které úspěšně běhal až do deseti let.


Mauritius, syn neběhavší, ale v chovu úspěšné maďarské odchovankyně Madár (Seebirk), už jako dvouletý naznačil, že by mohl patřit ke špičce ročníku, když doběhl čtvrtý v Gerschově memoriálu. Ve třech letech vyhrál jedničkovou Cenu Nikolase, ve které za ním zůstal i derby vítěz Cedros, doběhl druhý v Ceně tříletých hřebců (tehdy Cena Klubu odivání mladých) a třetí ve Velké jarní ceně i Ceně Berlína na Mezinárodním mítinku.

V následujících sezónách patřil svěřenec trenéra Tomáše Šatry vždy mezi nejúspěšnější starší koně, jeho zřejmě nejlepší sezónou byl rok 1986, kdy jako šestiletý vyhrál 3 z 10 startů, přičemž všechny tři vítězné starty získal v jedničkové společnosti a v řadě dalších se umístil. Ještě v deseti letech dokázal vyhrát jeden z nejvýznamnějších vytrvaleckých dostihů Zlatý pohár Zemědělských novin. Celkem za svou dlouhou kariéru absolvoval 76 startů, z nichž získal 14 vítězství, stejný počet druhých míst a 13 třetích. Vydělal na svou dobu úctyhodnou sumu 952.500 Kčs plus dalších 21.000 zlotých.

Po skončení dostihové kariéry byla zařazen do chovu, kde však nedostal mnoho příležitosti a rychle zapadl. Jeho nejúspěšnějším potomkem byl Princ, druhý v Ceně zimního favorita a čtvrtý v Gerchově memoriálu, který též získal páté místo v Saint Leger.

foto Jana Filipská







    Valid XHTML and CSS ©2013 Fitmin | code hofmanovi.net