longden johnny214. února 2003, přesně v den svých 96. narozenin, zemřel žokej Johnny Longden, někdejší rekordman v počtu vítězství i první člověk, kterému se podařilo zvítězit v Kentucky Derby jako žokeji i jako trenérovi.


Nutno říct, že nechybělo mnoho, aby slavná kariéra vůbec nezačala. Ač podstatnou většinu svých vítězství získal Longden v USA, narodil se roku 1907 v anglickém Wakefieldu. Jeho otec v době, kdy malému Johnnymu byly dva roky, odcestoval za prací do Kanady a v roce 1912 našetřil dostatek prostředků, aby jeho rodina mohla jet na ním. Vlak, který vezl Johnnyho a jeho matku do přístavu v Southamptonu měl ale zpoždění, a tak nestihli odplutí lodi do USA. Ta loď se jmenovala Titanic.

Longden a jeho matka se do Kanady dostali o něco později a Johnny tak začínal jako horník. V roce 1927 ale Kanadu opustil a přestěhoval se do Kalifornie, kde jej lákala tamní dostihová scéna. Bylo to šťastné rozhodnutí. Z Longdena vyrostl úspěšný žokej, kterému se podařilo překonat rekordních 4870 vítězství legendárního Gordona Richardse, později se stal prvním žokejem historie, který překonal i hranici 5 tisíc vítězství. Když končil aktivní kariéru, měl na svém kontě plných 6032 vítězství z 32413 jízd. Celkem 5x byl šampiónem amerických žokejů, v roce 1943 s Count Fleet získal i tamní trojkorunu. Neztratil se ani jako trenér, vrcholem jeho trenérské činnosti bylo vítězství Majestic Prince v Kentucky Derby 1969.







    Valid XHTML and CSS ©2013 Fitmin | code hofmanovi.net