lammtarra derbyU nás, ale i ve většině zemí na světě, se nejvýznamnější dostihy konají o víkendu, vesměs v neděli. V kolébce turfu je to ale jiné, byť dnes už se i tam podstatná část vrcholů tamního kalendáře odehrává o víkendu, ale nikoliv v neděli ale v sobotu.


Nicméně stále velká část významných mítinku v čele s Royal Ascotem se koná ve všední dny. Dlouho to platilo i o samotném vrcholu tamní sezóny Epsom Derby. Jeho tradičním dnem konání byla více jak půldruhého století středa, ale 14. ledna 1991 anglický Jockey Club poprvé naznačil, že by se termín Derby mohl přesunout ze středy na sobotu. To se také, o 4 roky později, stalo a Epsom Derby, tradičně od roku 1838 konané ve středu, se přesunulo na sobotu. Prvním vítězem sobotního Derby se stal Lammtarra (na snímku).

Možná se brzo dočkáme další změny. Loni epsomské závodiště připustilo, že uvažuje o přesunu Derby do podveřerních hodin, aby tak zastavilo klesající sledovanost televizního přenosu z tohoto dostihu. K podobné změn se odhodlali irští pořadatelé a Irish Derby se dnes běhá velmi pozdě odpoledne. Zda podobná změna čeká i Derby anglické, o tom kromě pořadatelů bude rozhodovat i anglická královna, jejíž pravidelná účast je ozdobou velkého dne, o níž by pořadatelé v žádném případě nechtěli přijít. 

  







    Valid XHTML and CSS ©2013 Fitmin | code hofmanovi.net