SealPřed 35 lety, 10. března 1970, se v Irsku narodil hnědák Seal, jako roček importovaný do Československa, kde ve třech letech zvítězil ve vrcholu sezóny Československém derby.


Seal (Appiani II), později uváděný jako Seal cs (takto byla doplněna jména u importovaných koní pojmenovaných u nás, u nichž před listopadem 1989 nebylo pojmenování potvrzeno zahraniční Plemennou knihou, do které tito koně patřili a v níž se vyskytovali koně se stejným jménem) běhal v barvách Hřebčína Napajedla dvě sezóny. V péči trenéra Jaroslava Maška jako dvouletý proměnil polovinu ze svých 4 startů ve vítězství a to včetně Ceny zimního favorita.

V klasickém věku z 10 startů vyhrál v mrtvém doběhu s Valem II Velkou jarní cenu, vrcholem jeho kariéry byl triumf v Československém derby v unikátním doběhu, v němž první tři místa obsadili hřebci ze stáje Hřebčína Napajedla, první dva importovaní (Seal, Toxin, Val II). Kromě toho získal druhá místa v Ceně tříletých hřebců a Ceně mítinku, třetí skončil ve Velké květnmové ceně a čtvrtý v Saint Leger, Ceně znárodnění a především v Ceně Moskvy na Mezinárodním mítinku.

Po sezóně odešel do chovu PP Albertovec, během svého chovného působení ale vystřídal celou řadu stanic. Navzdory omezené příležitosti dokázal dát dvě klasické vítězky - Lebku, který vyhrála Oaks a vítězku Saint Leger Zanu, později velmi úspěšnou matku v polském chovu. Jeho syn Vaenlcio vyhrál Velkou pardubickou steeplechase.

 Seal uhynul v roce 1991.

 
 







    Valid XHTML and CSS ©2013 Fitmin | code hofmanovi.net