Montjeu ArcVítěz tohoto dostihu se, navzdory předčasnému opuštění tohoto světa, stal excelentním plemeníkem a výkon, který předvedl v tomto dostihu, do značné míry vystihuje, proč se stal tak úspěšným plemeníkem.

Prix de l'Arc de Triomphe v roce 1999 byl jedním z prvních velkých evropských dostihů, které poznaly rostoucí sílu japonského turfu. El Condor Pasa, první z úspěšných zástupců později velmi úspěšného spojení Kingmambo x Sadler's Wells, se sice nenarodil v Japonsku, ale byl v zemi vycházejícího slunce registrován a strávil tam většinu kariéry. Hřebec, který před výletem do Francie vyhrál v Japonsku mj. i tamní největší dostih Japan Cup, se ve Francii poprvé představil v květnu, kdy doběhl druhý v Prix d'Ispahan (Gr.1), v červenci ve výborné konkurenci vyhrál Grand Prix de Saint-Cloud (Gr.1) a vyhrál i předzkoušku Arc Prix Foy (Gr.2), kde o krátký krk porazil německou Borgii.

Také v Arc, kam dorazil s početnou podporou japonských návštěvníků, hrál dlouho hlavní roli, ale nedohrál ji až do konce. Na těžké hluboké dráze se chopil po startu vedení, držel je většinu dostihu a když pole zavedl do cílové rovinky, neukázal se skoro nikdo, kdo by byl schopen mu konkurovat. Skoro. Tehdy tříletý Montjeu byl uzavřen na bariéře, ale jak se Micku Kinaneovi podařilo pro něj najít volnou cestu, Montjeu nasadil skvělý finiš a postupně zkracoval náskok japonského šampióna, až jej před cílem chytil a o půl délky zvítězil.







    Valid XHTML and CSS ©2013 Fitmin | code hofmanovi.net