lammtarraVyhrát Epsom derby je mimořádné, vyhrát jej v druhém životním startu takřka neskutečné a vyhrát jej stylem jaký předvedl vítěz v roce 1995? Odpovězte si sami!

Snad prominete, když v tomto případě budu více osobní, ale vzpomínky jinak nedají. Bylo to mé první Derby, první, které jsem viděl v přímém přenosu, a na takové se nezapomíná. Dodnes si pamatuji, jak jsme seděli U Nováků a kochali se možností sledovat (a vsadit si) tu nejslavnější z modrých stuh a kdy jsem po letech, během nichž jsem pravidelně ladil rádio, abych chytl přenos BBC z Epsomu a představoval si, jaké je to asi v reálu, viděl Derby konečně naživo.


Pýcha mi nedá, abych se nepochlubil - ze startovního pole jsem si vybral jako osobního favorita ryzáka Lammtarru. Bylo to hlavně kvůli jeho rodokmenu - jako syn vítěze anglické trojkoruny Nijinského z vítězky Oaks Snow Bride (byť vítězství získala až po diskvalifikaci Aliysi kvůli dopingovému nálezu), se mi zdál pro Epsom takřka předurčen a studujíc tehdy pln nadšení různé krevní kombinace jsem sázel i na skutečnost, že spojení krve Nijinského a Blushing Grooma již dalo dva vítěze Epsom derby (Quest For Fame, Kahyasi). Ono slůvko sázel je ale nutno brát v přeneseném významu. Ač byl hřebec nabízen ve velice pěkném kursu 14:1, k sázce jsem se neodhodlal. Lammtarra měl tehdy za sebou jediný start - jako dvouletek vyhrál Washinger Singer Stakes a od té doby nestartoval. Na start Derby se postavil v sezónním debutu, a protože žádného takového vítěze Epsom neznal, nezahrál jsem si jej. A pak jsem jen v cílové rovince žasl - nad hřebcovou fantastickou akcí a svojí hloupostí - a sledoval nadšeného kolegu sedícího vedle, jemuž jsem celou dobu vyprávěl o rodokmenech pro derby, inbreedingu na Northern Dancera (Lammtarra byl jedním z jeho prvních významných nositelů) a vlivu zimování šejkových anglických koní v Dubaji, a který netrpěl mými předsudky vůči vítězství Derby při prvním startu v sezóně.

Lammtarra Derby famózním způsobem vyhrál a ve vítězné cestě pokračoval i v dalších dvou startech - v King George VI and Queen Elizabeth Stakes a poté v Prix de l'Arc de Triomphe. Pak odešel do chovu na šejkův Dalham Hall, ale po roce jej zakoupili japonští chovatelé za 30 miliónů dolarů. Zatímco během první sezóny v Anglii dal alespoň druhou z Irish Oaks Malikah (z pozdější matky Galilea a Sea The Stars Urban Sea), v Japonsku byly jeho výsledky slabé a připouštěcí poplatek mu rychle klesl. V roce 2006 jej šejk Mohammed koupil zpět, ale hřebce, údajně bojujícího s plodností, již do chovu nezařadil. 

 

 







    Valid XHTML and CSS ©2013 Fitmin | code hofmanovi.net