dayjurV předchozích 7 částech tohoto seriálu jste mohli vidět mimořádné výkony mimořádných koní. I tentokrát vás čekají mimořádní koně, ale dostih vešel do historie kvůli něčemu zcela jinému.

Rok 1990 byl bohatý na události zvláště u nás, v porevolučním kvasu. Prvního ledna vyhlásil prezident Havel všeobecnou amnestii, stejný den se Gottwaldov vrátil k původnímu názvu Zlín (na jak dlouho asi?), Československo poprvé v jeho historii navštívil papež Jan Pavel II. a v Derby zvítězil Lincolnův syn Gimt, zatímco favorizovaný polský zástupce Dandy skončil až osmý.

Na světě, který též sledoval německé znovusjednocení, ale také třeba otevření prvního MacDonalda v Rusku, žilo tehdy 5,26 miliardy lidí, z toho 283 miliónů v Severní Americe. Ta, jako již tradičně od roku 1984, hostila 27. října výkvět populace plnokrevníka na Breeders' Cupu.

Evropské zájmy měl na něm hájit především tříletý tmavý hnědák Dayjur (Danzig), excelentní sprinter, který v předchozích pěti startech nenašel přemožitele a vyhrál mj. Prix de l'Abbaye (Gr.1), Ladbroke Sprint Cup (Gr.1) či Nunthorpe Stakes (Gr.1). V Breeders' Cup Sprint proti němu nastoupilo 13 soupeřů, ale dostih se brzo smrsknul na souboj Dayjura s klisnou Safety Kept, americkou šampiónkou. S ní Dayjur bojoval celou cílovou rovinku, a když se dostal před ní...

 

Ano. Viděli jste správně. Dayjur se lekl stínu, který vrhala tribuna, skončil přes něj ztratil akci a dostih s dotací milión dolarů prohrál. Když se podíváte podrobněji zjistíte, že totéž zopakoval ještě jednou těsně před cílem. Následující video přináší nejen rozhovor s žokejem Willie Carsonem, ale i zpomalené záběry Dayjurova výkonu.

 

Tímto dostihem Dayjurova dostihová kariéra skončila. Odešel do chovu, ale navzdory excelentní třídě i vynikajícímu rodokmenu (mimochodem reprezentuje stejné spojení Danziga s dcerou Mr Prospectora jako Suteki Shinsukekun) zůstal v chovu trochu za očekáváním, ale 27 BT vítězů z 564 potomků (5%) a dva šampióni nebylo špatným výsledkem. Dobře si vedl jako otec matek, jeho dcery daly například Gr.1 vítěze In Summation, Elusive City, Shadow Cast či Confidential Lady.        







    Valid XHTML and CSS ©2013 Fitmin | code hofmanovi.net