Možná i vy jste se někdy začetli do různých seznamů a doporučení, začínajících slovy, co byste měli stihnout (vidět, přečíst), než vám bude 30, 40 či dokonce než zemřete. Mnohdy se jedná o dost nesmyslná doporučení, přesto jsme se jimi inspirovali a pokusili je přenést do dostihového sportu.

Nebojte, nečekají vás žádná bláznivé nápady, co byste měli vyzkoušet, ale protože do začátku nové sezóny je ještě daleko a na internetu, zejména na serveru Youtube, lze najít celou řadu záznamů významných dostihů, pokusíme se Vám zkrátit zimní přestávku jakousi naší variantou řady žebříčků typu 100 (1000) filmů, které byste měli vidět, než zemřete. Náš výběr nemůže být kompletní a absolutní, protože je významně limitován nabídkou dostihů, jejichž záznamy lze najít, přesto věřím, že pro Vás tento malý průvodce dostihy, které psaly historii našeho krásného sportu, bude zajímavý a přínosný.

Náš seriál snad ani nelze otevřít jiným dostihem, než posledním dostihem americké trojkoruny Belmont Stakes v roce 1973. Dostihem, v němž diváci podle mnohých viděli nejlepší výkon dostihové koně v celé historii dostihového sportu. Jistě víte, o koho se jedná. Ryzák Secretariat, nazývaný Big Red, měl v té době již za sebou vítězství v Kentucky Derby i Preakness Stakes a Amerika žila v naději, že se po čtvrt století dočká dalšího držitele nejcenější americké trofeje.

Dostih samotný byl záležitostí jediného koně, byť, jak za chvilku uvidíte, našel se ve startovním poli kůň s ambicí Secretariatovu cestu k trojkoruně zkřížit - Sham. Po startu se připojil k Secretariatovi, nasadil ostré tempo, ve kterém vedoucí dvojice rychle unikala soupeřům, ale nakonec sám nasazenému tempu podlehl. Nakonec - pokochejte se sami.



Příběh Secretariata byl zfilmován (film i s českým dabingem najdete na Ulozto.cz), a ač kvalit legendárního Phar Lapa nedosahuje, pro příznivce dostihů je filmem, který by vás neměl minout. I v něm hrají Belmont Stakes významnou roli, autoři filmu jím příběh Secretariata uzavřeli. 







    Valid XHTML and CSS ©2013 Fitmin | code hofmanovi.net