Simunek skonemPřestože tomu současné mrazivé počasí vůbec nenasvědčuje, přibližně za čtyři týdny by měla být zahájena nová dostihová sezóna. Jako první se otevřou brány závodiště v Lysé nad Labem a pět dní poté přivítá první návštěvníky také hipodrom v Mostě. Poprvé za dvacet let své existence tak mostecké závodiště zahájí sezónu hned zkraje dubna. S ředitelem a.s. Hipodrom Most Ing. Jakubem Šimůnkem jsme probrali ale i další zajímavá témata, jako například pořádání dostihů PMU a novinky pro letošní sezónu. 


Loni jste byl první rok ve funkci ředitele Hipodrom Most, a.s. Jste spokojený s tím, jak sezóna 2017 na hipodromu proběhla? A jaké z ní máte poznatky směrem k nové sezóně?
Do funkce jsem nastoupil přibližně tři týdny před začátkem sezóny 2017. Kvůli tomu, že na závodišti nějaký čas nebyl ředitel, tak se na dostihy nikdo příliš nechystal. Spolu se zaměstnanci hipodromu jsme se ale rychle pochopili. Prakticky každý den jsme zůstávali v práci do večera a na květnové zahájení sezóny jsme se připravili v rekordně krátkém čase. Ve zbytku sezóny se bohužel i nadále odrážela nedůsledná příprava. Jsem přesvědčen, že komunikace se sponzory měla probíhat dříve a propozice některých dostihů také mohly vypadat jinak. Do sezóny 2018 jsme si vzali tedy především to, že vše chystáme již od začátku února.

Oproti roku 2017 v letošním mosteckém kalendáři jeden dostihový den chybí a sezóna je postavena zcela jinak. Mj. se začíná už počátkem dubna oproti tradiční polovině května. Co vás k tomu vedlo?
Změny jsou výsledkem jednání všech pořadatelů, které se uskutečnilo již v říjnu 2017. Například pražské závodiště mělo v minulé sezóně sedmnáct dní, ale pro rok 2018 jich mají naplánováno devatenáct. Slušovice měly dva dny, ale pro letošek mají v plánu trojnásobek, tedy šest dostihových dní. Celkem by se mělo v České republice uskutečnit šedesát dva mítinků, což je nejvyšší číslo za poslední tři roky. My jako jeden z pořadatelů jsme museli přistoupit na kompromisní řešení, aby se termíny na jednotlivých závodištích nepřekrývaly. Rozhodnutí začít sezónu v dubnu, týden po Velikonocích, plyne z očekávání, že diváci budou po zimě natěšení na dostihy a zároveň také končíme dříve. Z diváckého hlediska konec minulé sezóny negativně ovlivnila nepřízeň počasí.

Cena zimniho favorita dobeh
V jednom z vrcholů loňské sezóny na mosteckém hipodromu, 79. DS Pegas Ceně zimního favorita, se prosadil Sagar s ž. Petrem Foretem (foto: Jiří Kurzweil)

V Mostě se v loňském roce uskutečnil také jeden den společnosti PMU. Jak jste s ním byli spokojeni a co bylo jeho největším pozitivem pro hipodrom?
PMU neboli Pari Mutuel Urbain je největší francouzská sázková kancelář specializující se na všechny druhy dostihů. Během loňské premiéry se na mostecké dostihy prosázelo 762.720 euro – tedy přibližně 20,5 milionu korun - během několika málo hodin. Ze sázkového obratu putuje do České republiky zajímavý podíl. Pokud vezmu v potaz Most i Prahu, na které PMU nabíralo sázky, do našeho turfu se podařilo v roce 2017 získat přes 50.000 euro. Kromě těchto peněz je jednoznačné pozitivum také to, že můžeme ukázat, na jak dobré úrovni u nás umíme dělat dostihy.

Letos by měly proběhnout na hipodromu již dva dostihové dny pod patronací PMU. Bude to pro vás znamenat nějaké změny oproti loňskému mítinku?
Pro PMU je klíčová přesnost a kvalitní satelitní přenos. Dostih nikdy nesmí odstartovat dříve, ale ani ne později o více než třicet vteřin. Přiznám se, že takový den je pro nás náročný. Je potřeba zajistit bezchybnou práci zavaděčů, startéra a také dalších rozhodčích. Minulou sezónu jsme nasadili poměrně vysokou laťku, kterou musíme udržet. Lidé z Jockey Clubu i PMU byli spokojení. Naším hlavním úkolem je, aby tomu tak bylo i v roce 2018.

Chystáte pro letošní sezónu nějaké změny na hipodromu, ať už pro účastníky dostihů anebo pro samotné návštěvníky?
V roce 2017 nás trápila kvalita občerstvení a rychlost odbavení v restauraci Konibar. Po několika jednáních se nám podařilo zajistit návrat společnosti Globus, která občerstvení zajišťovala v předchozích sezónách. Pevně věřím, že tato razantní změna bude návštěvníky oceněna. Již v minulém roce jsme dokončili nákladnou rekonstrukci režie. Nyní tedy vysíláme v areálu, ale i živě na našem Youtube kanálu, ve Full HD rozlišení. Našim údržbářům jsme po sezóně udělali radost novým profesionálním křovinořezem Tifermec a právě v těchto dnech probíhají dokončovací práce na novém kamerovém systému, který bude mít pod dohledem celé závodiště během dostihů i mimo ně. Jak je tedy vidět, snažíme se investovat rovnoměrně do celého areálu.

MrRight SVC
Další významný dostih konaný v Mostě, tradiční 96. Vršanská uhelná a Charvát Group Svatováclavská cena, přinesla snadné vítězství Mr Righta a ž. Václava Janáčka (foto: Hana Vytopilová)  

V jakém stádiu se nachází loni avizovaná možnost otočení směru běhání a stavba nové tribuny?
Máme vypracovanou velice kvalitní studii, ale vše záleží na možnostech financování tohoto projektu. Pokud se bude otočení směrů dráhy a s tím spojená výstavba tribuny s cílovou věží realizovat, bavíme se spíše o dlouhodobém horizontu.

Otázka na závěr - co je vaším hlavním cílem v letošním roce?
Velká mostecká steeplechase 2017 pro nás znamenala divácký rekord za několik posledních let. Naším cílem je, abychom rekord v sobotu 25. srpna 2018 opět překonali. Jsme jediné dostihové závodiště v celém Ústeckém kraji a musíme toho maximálně využít. V blízkém okolí hipodromu se nachází také nemalé množství nadnárodních společností, které se díky svým finančním možnostem profilují jako naši ideální partneři. Úkolem je tedy získat pro náš areál silné a stabilní sponzory, bez kterých se za současných podmínek dostihy dělat nedají.

Michaela Zemanová







    Valid XHTML and CSS ©2013 Fitmin | code hofmanovi.net