age jape 260/PR/ Druhou sezónu začíná připouštět v českém chovu loni nejvíce žádaný plemeník AGE OF JAPE. Pokud objektivné zhodnotíme všechny aspekty, musíme uznat, že chovatelé v něm spatřují plemeníka jež svými univerzálními předpoklady převyšuje většinu zbývajících českých plemeníků. 


Plemeník zaujme již svým exteriérem nádherného hřebce ohodnoceného jako super elita. Jeho excelentní dostihová kariéra, jež na rovinách byla 12 vítězství v řadě včetně 5 ti klasických vítězství a na překážkách 6 vítězství včetně Gd1, vkládá opodstatněné naděje, že pokud předá svoje genetické předpoklady svým potomkům, můžeme v něm vidět plemeníka, jež posune kvalitu produkce českého chovu o notný kus dopředu.

Pokud objektivně posoudíme perspektivy českého chovu a zhodnotíme jeho dosavadní výsledky, musíme každopádně vidět jeho perspektivy především v překážkových dostizích. Samozřejmě je chvályhodná  snaha českých chovatelů svými produkty konkurovat importovaným koním v nejvyšších kategoriích rovinových dostihů, což se vzhledem k stále se lepšícím původům i výsledkům importů daří jen malému procentu vítězů nejvyšších kategoriích. Zcela opačná situace je ale v překážkových dostizích, kde při vrcholu naší překážkové sezóny - Velké pardubické - dosahují čeští odchovanci z 8 konaných dostihů mnohdy 6 vítězství a další přední dotovaná místa, čímž jednoznačně převyšují importované koně. Proto si myslím,že pro náš chov jsou nejlepší plemeníci jež dokáží dát špičkové rovinové i překážkové koně. Prověření jsou například SCATER a MOONJAZ. Pro český chov mají úzké využití sprinteři /i když velmi kvalitní/ neboť pokud jejich potomci nebudou dosahovat špičkových výsledků nebo již časem ztratí absolutní rychlost, jejich využití na  překážkách je minimální viz např. potomci na rovinách jinak v celku úspěšného Bully Pulpita. Geneticky i výsledky má daleko největší předpoklady univerzální plemeník AGE OF JAPE. Výsledky potomků JAPA na překážkách jsou známé - viz vítězství GALILEA v Gd1 v Anglii, AGE OF JAPA a DIKTYSE v Gd1 v Itálii a v neposlední řadě vítězství v Gd druhého nejúspěšnějšího koně českého chovu DEMON MAGICA v Itálii. Celkově vynikající vysledky Japových potomků ve světě i v našem turfu by byly na samostatný článek. Důležité jsou z hlediska genetického předpokladu i výsledky polobratra AGE OF JAPE-MAGNUSE,jež dokázal dát koně umístěné v klasických dostizích a především celou řadu vynikajících překážkových koní. Vždyť v loňském roce již potřetí v řadě vyhrál Memoriál kpt. Poplera SHAMAN a vítězstvím v kvalifikaci a především v ceně LABE se blýsknula největší naděje překážkových dostihů HEGNUS. Jelikož AGE OF JAPE dosahoval daleko lepších výsledků na rovinách i překážkách než MAGNUS je velmi reálný teoretický předpoklad, že výsledky potomků AGE OF JAPA budou ještě lepší než MAGNUSE.

derby ageofjape

Sám JAPE jako syn dvojnásobného vítěze ARC byl nejlepším středoevropským plemeníkem.V Česku dokázal mimo AGE OF JAPA dát klasické vítěze TARA a SANOKA jenž dokázal porazit všechny v českém turfu působící potomky všech špičkových světových plemeníků včetně potomků GALILEA.

Ze všech těchto důvodů i v letošním roce jsou rozhodnuti dát důvěru AGE OF JAPOVI chovatelé ze střední Evropy. Jsou již přivezeny a nebo nahlášeny klasické vítězky Ecologically Right/GB/, Vapeta, Mary Lou. Dále celá řada jedničkových vítězek, zimní královny Abba, Rozálka, Divoká Šárka, vítězka Gd 1 v Itálii a vítězka ve Francii majitele Ing. Trávníčka Kamelie, dále též Registava, úspěšná matka polokrevná Tereza a celá řada dalších úspěšných a nadějných klisen z Česka, Slovenska, Rakouska a více klisen z Polska.

ageofjape prekazka

Klisny jsou v péči jednoho z nejlepších a mezinárodně zkušeného veterináře MVDr.Hlačíka, jenž využívá mimo jiné nejnovějších poznatků ze svých stáží v USA. Klisny jsou připouštěny pouze na zralý folikul, čím se dosáhne vysoké procento březosti po jednom skoku, což šetří hřebce a je podstatně výhodnější i pro klisny. To vše pomáhá k celkově vysokému procentu zabřeznutí jež přesahuje 90%. Rádi přivítáme znovu chovatele,kteří u nás již připouštěli a také chovatele, kteří k nám najdou cestu poprvé a věříme, že všichni budou spokojeni s našimi službami a později i potomky našich hřebců AGE OF JAPA i RAY OF LIGHTA, jenž jako Šampion otců dvouletých, otec 3 jedničkových vítězů na rovinách - Fabregase, Divoké Orlice a Rozálky a špičkového překážkáře Čáriraye a celé řady raných, tvrdých a všestranných koní /např. druhé z Ceny Vltavy Kimene/ stojí při 7 500,- Kč připouštěcího poplatku také za pozornost.

Ing. Miroslav Ševčík







    Valid XHTML and CSS ©2013 Fitmin | code hofmanovi.net