1937 Tornado s majitelem Josefem KrupikouLetošní rok přináší celou řadu kulatých výročí i v českém turfu. Tím největším z nich bude v listopadu 150 let od konání prvního ročníku Velké pardubické. V rovinovém provozu uplyne například 70 let od Symbolovy trojkoruny a také 90 let od narození jednoho z nejpopulárnějších koní tuzemské historie Tornada (Ossian – Tally). Vnuk velkého Felse se narodil 27. dubna 1934 v hřebčíně Napajedla.


Čas od času se na dráze objeví plnokrevník, který publikum doslova uhrane. Má v sobě něco nepojmenovatelného, co odlišuje šampióny od těch ostatních. K velkým vítězstvím se zdá být předurčen a od svých prvních krůčků s lehkostí stoupá k oslnivé kariéře. Příkladem takového fenoménu byl hřebec Tornado, který v roce 1937 ovládl derby v novém časovém rekordu 2:33 minuty. Stavbou těla, prostornou cvalovou akcí a téměř černou barvou připomínal svého dědečka Felse, německého šampióna z počátku století. Měl všechno, co si lze u plnokrevníka přát. Snad kromě jediného: s přibývajícím věkem byl stále náladovější a špičkové výkony podával pouze ve dnech, kdy měl právě chuť. Byla to však právě tato nevypočitatelnost, díky níž Tornado po dlouhá léta zůstával miláčkem diváků. U pražských bookmakerů se na něj totiž daly vyhrát dobré peníze.

Setkání s Odlřichem Mertou

Strůjcem podivuhodné Tornadovy kariéry byl Jaroslav Rosák. Když do jeho stáje napajedelský roček zakoupený stájí Harry přišel, upoutal velkého trenéra povědomým původem. Rosák připravoval už hřebcovu matku Tally i bratra Tanka, nenáročné koně s dispozicemi pro vytrvalecké dostihy. Tornado však vyžadoval odlišný přístup. Byl mimořádně citlivý na prostředí i rytmus tréninku a z pohody jej dovedly vyvést maličkosti. Prozíravý Rosák hřebce ve stáji přidělil dvacetiletému Oldřichu Mertovi. Kůň a jezdec vyrůstali spolu a spolu též sbírali zkušenosti.

Tornado je jeden z nejcitlivějších koní, které jsem měl kdy v tréninku,“ poznamenal Rosák ve vzácném dobovém rozhovoru. „To jsem poznal nejlépe při startu ve vídeňském Pelz-Modepreis. Asi 400 metrů před cílem šlo do tuhého, Merta ukázal Tornadovi bič a v tom okamžiku odpadli na poslední místo. Duchapřítomný Merta začal jezdit rukama a nakonec byl třetí...“ Na jaře 1937 se v Rosákově stáji všechno točilo kolem tříletého Tornada. V nepřítomnosti nejlepšího dvouletka předešlého roku Poděbrada ovládl velmi lehce o čtyři délky Velkou jarní cenu a bez větších problémů zvítězil i ve Velké květnové ceně. Rosák přesvědčil majitele Josefa Krupičku, aby v hřebcově sedle nadále ponechal mladého Mertu, a trpělivě před derby ladil Tornadovu formu.

Konkurence angažuje australského žokeje

Mnohem nervóznější atmosféra panovala v táboře jeho největšího soupeře Poděbrada. Majitel, centrální ředitel firmy Elektro-Lux František Kominík, neponechal nic náhodě. Ryzáka pojmenovaného na počest nově otevřeného závodiště v Poděbradech umístil do vídeňského tréninku, jako sparingpartnera mu za velké peníze koupil třídového Fiolu a na derby angažoval hvězdného žokeje Brownieho Carslakea. Kominík počítal snad se všemi možnostmi, jen na jednu pozapomněl – že jeho hřebec nemusí být vytrvalec. Poděbradův původ nepřipouštěl velké iluze, ale reálné měřítko na dráze nebylo k dispozici. Po třetím místě ve vídeňském Trial Stakes nervózní hřebec odmítl v Budapešti odstartovat, a tak mohl Kominík dál doufat, že Poděbrad 2400 metrů nějakým způsobem zvládne.

Sedmnácté Československé derby slibovalo být výjimečnou událostí. Tisk a dostihoví příznivci byli při tom, když Carslake v sobotu přiletěl na ruzyňské letiště a kolem 17. hodiny vkročil do hotelu Ambassador v centru Prahy. Jiní vítali v Grandhotelu Steiner slavného berlínského trenéra českého původu Antonína Horálka a jeho maďarského kolegu Gézu Németha, kteří přivezli do Prahy „černé koně“ Yoricka a Fürstenbraucha. Zároveň byla ohlášena návštěva prezidenta Edvarda Beneše a ředitelství Čs. Jockey Clubu naléhavě žádalo majitele koní, aby na závodiště přišli v slavnostním „derby úboru“.

Derby rozhodla trpělivost

Majitelé v neděli opravdu oblékli žakety a cylindry, jenže prezident nedorazil a nechal se zastupovat ministrem národní obrany Františkem Machníkem. Na lesku velkého dne to však nic nezměnilo. „Mezi návštěvníky byl i major anglického generálního štábu Broomhall, člen zpravodajského oddělení. Anglický důstojník se živě zajímal o dostihy a velmi často hrál v bookmakerském ringu,“ popisoval Venkov.

Samotné derby tentokrát rozhodla jezdecká trpělivost. Kilometr před cílem razantně nastoupil Fürstenbrauch a utekl v lahovickém oblouku zbylému poli o dobrých deset délek. Tornado se pomalu posouval dopředu, Merta však podle Rosákových pokynů čekal s nástupem až na začátek cílové roviny. Tam chtěl po svém koni zrychlení i Carslake, ale Poděbrad na pobídky nereagoval. Naopak Tornado razantně zrychlil a během několika okamžiků smazal svou ztrátu. Očekávaná taktická bitva pro Mertu skončila už na distanci. Tornado bez problémů minul jedním tempem jdoucího Fürstenbraucha a vyhrál téměř zadrženě o čtyři délky. Dlouhých deset délek za maďarským hřebcem skončil na třetím místě německý Yorick, jehož jezdec v cílové rovině způsobil kolizi a pád outsidera Damoklese. Poděbrad doběhl na vzdáleném pátém místě.

Působivé vítězství Tornada v časovém rekordu derby i chuchelské dráhy mělo velký ohlas. „Hlediště bylo uchváceno. ,Tornado, Tornado!‘ volalo tisíce hrdel. Když se vracel k vážnici, byl bouřlivě vítán celým závodištěm. Gratulace nebraly konce...“ nadšeně psal A–Zet. Stejně intenzivně se ale diskutovalo i o poražených. „Ukázalo se, že žádný jezdec nemůže dělat zázraky. U nás se však stále ještě věří více cizím než našim lidem. Věřit více sobě – to jest hlavní poučení z letošního derby,“ konstatovaly Národní listy.


Životní vítězství Tornada v Čs. derby 1937 s žokejem Oldřichem Mertou podrobně popisuje nová publikace Dostihy o modrou stuhu autora Martina Cápa, z níž jsme Vám exkluzivně přetiskli tuto ukázku. Chcete vědět, jak si Tornado vedl v chovu, jak vypadal tehdejší Čs. Jockey Club, kdo byl australský žokej Brownie Carslake či jak si dobová karikatura střílela z žokeje Oldřicha Merty? Odpovědi na tyto otázky k Československému derby 1937 a stejně poutavé a podrobná ohlédnutí za všemi dosavadními ročníky našeho derby najdete v knize Dostihy o modrou stuhu, která je v prodeji za cenu 699 Kč + poštovné na webu www.cupto.cz.







    Valid XHTML and CSS ©2013 Fitmin | code hofmanovi.net